AT-ND MIJN

M1 Bg1 (PRB/ND) of de Belgische Broodmijn
Ref :Reglement LuM Mijnen en ontstekers gebruikt in het Belgisch Leger
Inpagina gebracht door Eric Van Heuverswyn
Algemeenheden

De vorm is een omwentelingsellips - brood vormig met een hoogte van 175 mm en een doormeter van 335 mm. de Belgische broodmijn is waterdicht. Nevenliggende mijnen zullen niet ontploffen indien ze gelegen zijn buiten een straal van 1,5 m van de ontploffende mijn.
Ze behoud haar werking tot - 30° C en + 50° C wanneer ze niet voorzien is van het slagpijpje. Ze is ongevoelig voor  het vuur van infanteriewapens tot .30 en .303.
Werkt slechts onder een constante druk van 175  tot 220 kg.
Ontsteker: mechanisch: slagpin opgehouden door twee veren.
Ongevoelig voor vlegeltanks.
Gemakkelijk vervoerbaar en te camoufleren.
De mijn bestaat uit een bovendeel en een onderdeel op elkaar gevezen door middel van bakelieten vijzen.
De hoofdlading bestaat uit 9,1 kg TNT. De kracht van de mijn, bij ontploffing kan een tank van 40 ton 35 cm van de grond oplichten.
Totaal gewicht; 12,8 kg
Doordat alle onderdelen van deze mijn in plastiek of rubber zijn is deze anti tank mijn niet detecteerbaar (ND)

Werking

Een druk op de drukplaat (3) overwint de weerstand van de torus (2); de basis van de drukstop (1) drukt nu de ontstekerkop (13) naar beneden terwijl de vier nokken (19) draaien in de schroefvormige groeven (15). Na volledige rotatie van de ontstekerkop ligt de verticale groef juist onder de slagpinnok (16) en deze laatste kan vrij door.
De slagpin; gedreven door de ontstekerkop, daalt zonder draaien dank zij haar vierkante staart; de wapeningstaafjes (18) (rubberen veren) worden samengedrukt en slaan de punt van de slagpin neer op de slagdop-knalkoker zodra ze de horizontale stand voorbij zijn.© Eric van Heuverswyn
Copyright © 2014 by Nvvve-Anuuda   •   All Rights reserved   •