Machine Geweer
BREN
Algemeenheden

Het was in de jaren dertig dat het Britse Leger opzoekingen deed voor een machinegeweer en men had reeds voorstellen gedaan voor het verbeteren van de “Lewis”, maar voor dat men een beslissing genomen had, was er een Brit Militair Attaché, die de aandacht trok op het Tsjechisch machinegeweer, de ZB vz 26. Na het uittesten van dit wapen werd dit goed bevonden voor het in dienst nemen, doch er was een moeilijkheid, namelijk de ZB 26 was bestemd voor het vuren met de kraagloze Duitse patroon kaliber 7,92 mm en de Britten wilden het gebruiken mat de Britse kraagpatroon .303. Dit probleem werd opgelost door het veranderen van de lader t.t.z. door een gebogen lader te gebruiken in, plaats van een rechte.

De productie van de BREN is gestart bij Enfield in 1937.

De benaming ‘BREN’ komt voort van de twee eerste letters van BRNO (Tsjechische wapen fabriek) en de twee eerste letters van ENFIELD.

Technische kenmerken

Het is een collectief, automatisch wapen van Britse makelij, met een kaliber van .303 en rechtstreekse luchtafkoeling. Om verhitting van de loop te voorkomen is deze laatste verwisselbaar. Bij statisch gebruik, zoals in een verdedigingsdispositief, kan het wapen op een lichte driepoot geplaatst worden. Sommige van die affuiten kunnen ook dienst doen als AA-opstelling

          (1) Kaliber: .303

          (2) Gewicht: 10,5 kg

          (3) Gewicht driepoot: 12 kg

          (4) Mikinrichting: Vizierkorrel en vizier met loper links van het wapen

          (5) Voeding: 30 patronen geschranst in een gebogen lader

          (6) Vuurkadans:

               - trage 30 schoten per minuut

               - normale 50 schoten per minuut

               - snelle 120 schoten per minuut

          (7) Dracht: nauwkeurig vuur tot 1000 meter.

               De dracht kan verhoogd worden door het gebruik van de lichte driepoot.© Eric Van Heuverswyn
Top
Copyright © 2014 by Nvvve-Anuuda   •   All Rights reserved   •